Dali je teško naučiti CNC programiranje? Odakle početi!

Programiranje se općenito smatra teškom disciplinom. I naučiti programirati nije baš lako. Osoba koja se želi baviti programiranjem i biti programer ima na raspolaganju veliki broj programskih jezika. Svaki takav programski jezik ima svoju namjenu i primjenu i oni se međusobno više ili manje razlikuju. Ono što je zajedničko kod programiranja i cijele filozofije je logika i principi rada. Tako svaki programski jezik i metode rada imaju iste principe. To olakšava cijeli posao prilikom programiranja i korištenje više programskih jezika.

Prilikom programiranja CNC strojeva koristi se G kod. G kod je skup naredbi koje dalje upravljaju strojem. I ako želite naučiti programirati neke CNC strojeve prvi korak je naučiti G kod.

Programiranje CNC strojeva nije toliko složeno i zahtjevno kao programiranje računala. Time je takvo programiranje jednostavnije, brže i lakše za naučiti. To može djelovati privlačno i privući veći interes nego programiranje računala.

I ovdje ima nekoliko metoda ili tehnika rada i programiranja, koje se mogu podijeliti na sljedeći način:

  1. ručno programiranje
  2. računalno programiranje
  3. kombinirano programiranje

Ručno programiranje

Iz naziva je vidljivo da se radi o osnovnom programiranju gdje koristite naredbe u G kodu i jednostavno „pišete” program. Program možete pisati na papiru, računalu ili upravljačkoj jedinici stroja.

Potrebno je znati dobro G kod i naredbe i na temelju toga prema tehničkom crtežu pisati program koji će odraditi neke operacije, npr. kao što je bušenje ili glodanje.

Za ručno pisanje nije potrebna velika i skupa oprema. Ali sam način rada je spor i postoji velika mogućnost za pogreškom.

Gotovo svaki CNC stroj ima neki svoj editor u putem kojem možete unositi program. Ili se program može brže i jednostavnije (opcijama kopiranja) napisati na računalu, pa putem USB medija prenese se na upravljačku jedinicu stroja.

Računalno programiranje

Računalno programiranje podrazumijeva korištenje softvera koji generira G kod, odnosno program. Računalo putem takvog softvera ima sposobnost generirati na tisuće redaka G koda u veoma kratko vrijeme.

Takvo programiranje korisno je u izradi jako složenih i velikih predmeta obrade.

Ovdje je osim znanja iz G kod-a potrebno dobro baratati nekim od CAD/CAM alata ili više njih istodobno.

Ovakvo znanje je konkretno i da bi bili uspješni u generiranju takvih programa potrebno je iskustvo u poznavanju od alata, materijala, pa sve to tehnika obrade i strojne tehnologije.

Kombinirano programiranje

Ovdje se podrazumijevanja korištenje ručnog i računalnog programiranja. Ovisno od procesa rada i tehnika svaka organizacija može vidjeti gdje je moguće uštedjeti vrijeme i povećati brzinu nekih dijelova tog procesa .

Ručno programiranje je veoma sporo i jako zamorno. Ali je opet brže i jeftinije kada se radi o nekim manjim ili jednostavnijim strojnim operacijama. U takvim situacijama korištenje skupih CAD/CAM alata bi bilo gubitak i novaca i vremena.

S druge strane, gdje postoje velike strojne operacije koje traju po nekoliko sati, dobro je koristiti računalne alate i računalno programiranje. Time je moguće optimizirati režime rada, vrijeme obrade i postojanost oštrice alata, plus još druge prednosti.

Kombinirano programiranje može biti i korištenje naprednih tehnika programiranja. G kod je veoma jednostavan za naučiti i koristiti. Ali može biti proširen dodatnim mogućnostima koje ga čine „pravim” programskim jezikom. Kao što je makro programiranje korištenjem parametara odnosno varijabli.

Dali je teško naučiti CNC programiranje?

Da bi uspješno naučili programirati CNC potrebno je ujediniti znanja iz ovih područja:

1. Naučiti koordinatni sustav
2. Naučiti čitati tehničke crteže
3. Naučiti G kod

Pored toga dobro je znati nešto i od sljedećeg:

  • Naučiti svrhu i primjenu alata za strojnu obradu
  • Naučiti svojstva materijala
  • Naučiti određivanje parametara strojne obrade – režima rada

Dakle, naučiti CNC programiranje nije samo naučiti značenje pojedinih naredbi, već razumjeti koordinatni sustav, tehničke crteže i na kraju sami G kod.

Za više informacija možete pogledati neke od starijih objava.

Ako imate neko pitanje ili vas nešto konkretno zanima vezano za CNC programiranje, javite se putem obrasca na dnu stranice.

Online Tečaj Programiranja G Koda

Prijavi se na online tečaj CNC programiranja putem email-a i prvih 10 lekcija ide BESPLATNO!


We respect your email privacy

Dali vam je članak bio koristan?

Komentiraj

oNLINE TEČAJ CNC PROGRAMIRANJA

Prijavite se na online tečaj CNC programiranja putem email-a, i prvih 10 lekcija dobivate BESPLATNO!