10 korisnih savjeta u poslu CNC operatera/programera

Kroz ovaj članak opisao sam 10 korisnih savjeta u poslu CNC operatera/programera. Ovi savjeti ili preporuke odnose se najviše na česte pogreške koje se događaju i koje vrlo lako promaknu što zbog nepažnje, žurbe ili nečeg trećeg.

Ovakvi savjeti mogu biti veoma korisni i ako se pridržavate ovih preporuka možete izbjeći puno pogrešaka u radu i osigurati si bolji start u ovome poslu, ako se počinjete baviti istim.

Prethodno smo već opisali neke od ovih savjeta u posebnim člancima, pa smo ubacili link prema povezanim sadržajem.

Savjet br. 1 organizirajte si posao kroz korake kojih se trebate pridržavati

Najbolje je od samog početka steći dobru naviku organizirano raditi i pravilnim redoslijedom. Proces rada s CNC tehnikom može imati svoje korake, od početka do kraja. Nije dobro ako prvo krenete raditi npr. 5. ili 6. korak, a niste prije toga odradili 1. ili 2. korak.

Svatko sebi može proces rada sam posložiti i organizirati kako mu odgovara i kako mu je lakše. Važno je da imate proces rada u koracima koji vama odgovaraju i koji se pridržavaju nekih pravila struke i dobre prakse.

Savjet br. 2 analizirajte tehnički crtež prije početka rada

tehnički crtež primjer 2
još jedan primjer teh. crteža

Jedan od prvih koraka u radu operatera je proučiti nacrt, ili tehnički crtež. Na temelju te analize dalje odlučujete što ćete raditi i kojim redoslijedom. Koliko ćete zahvata imati na predmetu izrade i koliko kakvih operacija.

To je obavezan slučaj ako nemate nikakvu dodatnu tehnološku dokumentaciju kao što je plan izrade ili plan stezanja, pa zatim i popis alata.

U takvim situacijama, morate si sami organizirati posao.

Priprema je uvijek pola odrađenog posla.

Savjet br. 3 provjerite sve alate

ukupna dužina alata u prihvatu za alat i promjer alata (grubo glodalo za metal)

CNC strojevi imaju magazine s alatima. Broj alata koji stane u magazin ovisi od stroja do stroja. Stroj automatski uzima alat iz magazina i koristi ga u radu, prema unaprijed pripremljenom programu.

Prije početka rada stroja s alatima, bitno i važno je prije toga provjeriti alate koje ćete koristiti u programu.

Kod provjere alata pogledajte kakvo je stanje oštrice. Dali je tupa ili dovoljno oštra. Koliko alat viri van iz prihvata i kolika je dužina oštrice. Sve ovisno o tome kakvu strojnu operaciju radite.

Ako je potrebno glodanje konture visine 38 mm. Onda alat mora viriti iz prihvata više od tih 38 mm. I vjerojatno ćete morati tu konturu glodati u dva prolaza jer je oštrica kraća od 38 mm.
Slično vrijedi i za sve druge alata.

Pogreška je ako ovo ne provjerite pa se dogodi da alat udari u predmet obrade ili prihvat zapne.

Savjet br. 4 posebno pažnju obratite kod određivanje radne nultočke

referentne točke cnc glodalice
izvor slike: https://www.instructables.com/UNDERSTANDING-CNC-AND-BASIC-PART-PROGRAMMING-FOR-M/

Određivanje ili umjeravanje radne nultočke je jedan od prvih koraka.

Radna nultočka je ishodište radnog koordinatnog sustava. Ona je obično u središtu obratka ili u jednom od uglova. Najbolje je da je u donjem lijevom uglu, zato što su onda sve koordinate s pozitivnim predznakom i lakše je prilikom programiranja jer ne morate paziti na ubacivanja negativnog predznaka.

U simulaciji se rijetko može vidjeti da je nultočka krivo umjerena. Ali zato prilikom prvog izvođenja programa vrlo lako možete vidjeti da nešto nije u redu kada alat odlazi na poziciju na kojoj ne bi trebao odlaziti. U tome slučaju je sigurno problem oko pozicije nultočke ili je greškom unijeta kriva putanja alata, odnosno koordinata.

Savjet br. 5 osigurajte dobro stezanje predmeta obrade

limici za podmetanje pripravka
Kod ovakvog stezanja potrebno je osigurati da plohe za koje se steže budu ravne, a po mogućnosti i dno pripravka kako bi se osiguralo dovoljno jako stezanje. I raditi s oštrim alatima, zbog manjeg otpora rezanja.

Sila stezanja mora biti jača od sila rezanja i otpora rezanja koju stvara alat.

Ako je suprotno, predmet obrade vrlo lako izleti iz stege. Ili ga alat jednostavno izbaci ili izgura.

U drugim slučajevima kada se radi o manjim glodalima, tada neće predmet izletjeti već će glodalo vjerojatnije puknuti jer je tupo. Ali otpor rezanja koji stvara takvo manje glodalo nije dovoljno da izbaci predmet iz stege.

Najbolje se stežu pravilno odrezani pripravci ili prethodno obrađeni. Tako da su površine za koje stežete pripravak pravilne (nisu kose, ukrivo odrezane i slično).

Dakle, prilikom stezanja uvijek obavezno pogledati dali se pripravak može dovoljno dobro stegnuti ili ne. Ako ne, prethodno ga treba poravnati i pripremiti za stezanje.

Savjet br. 6 prije početka izrade provjerite program kroz grafičku simulaciju

Česta greška koja se događa je izostanak simulacije programa.

Ako postoji neka greška u G kodu (kriva sintaksa naredbe, pa imate u programu umjesto G00 K00). Kada program dođe do tog djela, stroj će svejedno stati i javiti grešku.

Ali, ako je krivo unijeta dubina bušenja provrta. Pa umjesto 10mm, greškom unesete 100mm (slučajno još jedna nula) stroj će svejedno nastaviti bušiti dalje sve do 100mm.

Kroz grafičku simulaciju ako pratite dubinu obrade svakog alata i njegove putanje, možete vidjeti da nešto nije u redu.

Isto tako ako radite sami program, dobro je nekoliko puta provjeriti program od početka do kraja.

Savjet br. 7 provjerite prilaz i odmicanje alata od predmeta obrade

Ovo je greška koja se vrlo lako dogodi kada je potrebno unijeti veći odmak alata od predmeta obrade nego je to slučaj.

Često su ti odmaci oko milimetar ili pet milimetara kada se radi o predmetu obrade koji je pravilnog oblika, ima ravnu površinu.

Drugačiji je slučaj kada je potrebno u nekolika kanala izbušiti provrte. U takvim primjerima alate je potrebno odmaknuti puno više od pet milimetara prije nego što dođu na drugu poziciju za obradu.

Savjet br. 8 provjerite mjere i tolerancije predmeta obrade

Nakon što završi obrada, potrebno je provjeriti izrađene mjere i tolerancije. Mjere se obično provjeravaju s digitalnim pomičnim mjerilom, mikrometrima i etalonima.

Ovisno o mjerama kako ispadnu bude potrebno napraviti korekciju promjera alata ili potpuno zamijeniti alat jer je oštrica nekvalitetan i ne možete s njome osigurati tražene mjere.

Ako je s mjerama sve u redu, možete nastaviti dalje.

Savjet br. 9 za mjere s tolerancijama koristite nove alate s kvalitetnom oštricom

Kada je potrebno izglodati neki utor dubine 5mm i širine 8mm. U toleranciji širine 8h7. Takvu mjeru koja ima toleranciju do 0.02mm teško je postići glodalom koje ima tupu oštricu.

S takvim alatom uvijek će mjera biti šira na vrhu kanala, a uža na dnu kanala jer glodalo zbog istrošenosti radi u konus.

Pri vrhu glodalo je više istrošeno i jednostavno s vrhom uvijek radi manju mjeru nego s ostatkom oštrice.

Pa ako krenete takvim glodalom, korigirati mjeru lako se dogodi da na vrhu imate kanal preko tolerancije, šiti. Dok će na dnu biti u zadanoj toleranciji.

Jednostavno, iz takvih razloga najbolje je sve mjere u strogim tolerancijama raditi s novim alatima koji imaju očuvanu oštricu.

Savjet br. 10 naučite što više o parametrima rada i njihovoj optimizaciji

Vremenom i iskustvom možete krenuti optimizirati režime rada kako bi skratili vrijeme obrade i povećali produktivnost, a u isto vrijeme očuvali oštricu alata.

U tome slučaj potrebno je poznavati materijala obrade i materijale alata.

Online Tečaj Programiranja G Koda

Prijavi se na online tečaj CNC programiranja putem email-a i prvih 10 lekcija ide BESPLATNO!


We respect your email privacy

Dali vam je članak bio koristan?

Komentiraj

oNLINE TEČAJ CNC PROGRAMIRANJA

Prijavite se na online tečaj CNC programiranja putem email-a, i prvih 10 lekcija dobivate BESPLATNO!