G90 CNC funkcija za apsolutno pozicioniranje u G kodu

G90 je jedna od glavnih G funkcija ili naredbi u G kodu. G90 cnc funkcija je za apsolutno pozicioniranje. Pozicioniranje je jedan od najvažnijih aspekata u programiranju cnc strojeva.


Za pozicioniranje se mogu koristiti dvije metode i svaka ima svoju funkciju. G90 je apsolutno pozicioniranje, a G91 je inkrementalno (koračno) pozicioniranje.

G90 – CNC funkcija za apsolutno pozicioniranje

G90 je dakle jedna od dvije G funkcije za pozicioniranje. Kada je aktivna G90 funkcija pozicioniranje se vrši uvijek u odnosu na radnu nultočku predmeta obrade. Ta radna nultočka predmeta obrade je stacionarna, kada je aktivna funkcija G90.

G90 CNC funkcija, dakle definira ustvari tip koordinatnog sustava za pozicioniranje.

Kod glodalica pozicionira se radni stol i/ ili redno vreteno s alatom. Tog tokarilica pozicionira se alat u odnosu na predmet obrade koji radi kružno gibanje.

Naredba G90 se koristi obično jednom nakon pozivanja alata, obično to bude u prvom retku koji definira jednu koordinatu u radnom prostoru stroja.

Ako stroj koristi više alata, može se nakon dijela za pozivanje alata navesti funkcija G90, isto odmah u prvom retku za definiranje prve pozicije.

Za svaki danji redak nije više potrebno navoditi funkciju G90.

Funkcija G90 – primjer

G90 G01 X50 Y50 Z100 F500;
G00 Z5;
G01 Z-2 F50;

Gornji primjer od tri retka G koda definiraju apsolutni koordinatni sustav funkcijom G90.

U prvom retku je navedena funkcija G90. Nakon toga dolazi funkcija G01 koja definira radni pomak određenim posmakom (u ovome slučaju je to F500) na zadanu poziciju od radne nultočke ili ishodišta predmeta obrade.

U ovome primjeru radni stol glodalice se pozicionira na koordinatu 50 mm udesno po X osi. i 50 mm prema gore po Y osi u odnosu na vrh alata, odnosno središta radnog vretena. A, po Z osi na 50 mm od one površine na kojoj je umjereno ishodište po Z osi.

Zatim na toj istoj poziciji spuštamo alat na 5 mm iznad površine predmeta obrade. I na kraju opet funkcijom G01 pozicioniramo alata na 2 milimetra ispod površine predmeta obrade s manjim posmakom (u slučaju da je nultočka po Z osi umjerena upravo na površini predmeta obrade). Alat u takvoj poziciji može započeti obradu.

Kada kao operater ili programer radite jednostavniji program s ovom G91cnc funkcijom uvijek gledate gdje se nalazi pozicija (koordinata) od ishodišta, ili radne nultočke.

Općenito, G90 se koristi češće i više nego G91 funkcija.

Za više korisnog znanja o programiranju u G kodu za CNC strojeve, prijavite se na besplatan online tečaj iz osnova programiranja G koda. Dobiti ćete 10 besplatnih lekcija na email sandučić.

Online Tečaj Programiranja G Koda

Prijavi se na online tečaj CNC programiranja putem email-a i prvih 10 lekcija ide BESPLATNO!


We respect your email privacy

Dali vam je članak bio koristan?

Komentiraj

oNLINE TEČAJ CNC PROGRAMIRANJA

Prijavite se na online tečaj CNC programiranja putem email-a, i prvih 10 lekcija dobivate BESPLATNO!