Naredbe G20 i G21 – sustav programiranja za milimetre i inče

U strojarstvu postoje općenito, dosta različitih standarda i različitih sustav koji se odnose na jednu te istu stvar. Tako postoji dvojni sustav, europski i američki sustav korištenja osnovne mjerne veličine. To je sustav u milimetrima (G20) i sustav u inčima (G21).

Kao i što postoje dva sustava za raspored projekcija na crtežima i za to postoje posebni simboli na crtežima. Europski i američki (ISO 5456-2).

metode projiciranja na tehničkim crtežima i mjerni sustavi G21 G20
metode projiciranja na tehničkim crtežima

CNC stroj može koristiti i jedan i drugi sustav, milimetre i inče. Ono što je najveći problem, ne može se izvesti jednostavno „prebacivanje” iz metričkog sustava u sustav inča i obrnuto.

Zašto?

Vrijednosti koordinata npr. X5 Y5 Z20;

Samoj upravljačkoj jedinici stroja brojke pored svake koordinate ništa ne znače, ako u postavkama sistema nije definiraj koji se sustav mjernih jedinica koristi. Milimetri ili inči.

U samom programu se može ubaciti naredba G21 za milimetre, ali i ne mora, iako je već stroj postavljen da radi s milimetrima. Dakle nije obavezno tipkanje naredbe G21, ili G20. Ovisno kako je postavljeno.

Ono što može biti problem je slučaj ako je stroj podešen da radi s milimetrima, a u programu se navede naredba G21 (koja se odnosi na mjere u inčima). Tada je problem jer stroj radi koordinate u inčima, a u programu ste unijeli vrijednosti s milimetrima. Ali, problem je i oko promjera alata (glodala) u offset-u, jer ostanu alati umjereni u milimetrima.

Skoro nikada nije dobra ideja promijeniti G20 u G21 kod, ili obratno bez promjene koordinata u programu.

Ako vam je program već gotov i sprema za izvođenje, a promijenite G20 u G21 kod ili obrnuto. Bolje bi bilo da promijenite i koordinate u skladu s tim ili budite sigurni da ono što je u programu je u redu. Zamislite da uzmete ispravno napisan program u milimetrima i kažete kontroli da pretpostavi da su jedinice inči. To bi bilo kao da povećate sve dimenzije za 25,4 budući da je 1″ = 25,4 milimetara.

Jako je velika razlika u mjerama između jednog milimetra i jednog inča.

Što je još problem

Jako teško je raditi s inčima, ako ste cijelo vrijeme navikli na milimetre. Jednostavno se čovjek pogubi u toj konverziji. Nemate osjećaj šta radite i šta će na kraju ispasti.

Nikako nije dobro u jednom programu koristiti i milimetre (G20) i inče (G21), jer je previše zbunjujuće.

Kako pretvoriti G kod iz inča (G21) u milimetre (G20) ili obrnuto?

Ako ne može koristiti G20/G21 za pretvaranje g koda iz metričkog (milimetri) u imperijalni (inči), i obrnuto, kako onda izvršiti pravilno konverzije jedinica?

Pa, mogli biste sve proći ručno i pretvoriti jedinice. To bi bio naporan zadatak, ali svakako izvediv. Posebno ako nije program preveliki. Ako se to često radi, postalo bi brzo naporno i oduzimalo vremena.

Pametnija osoba mogla bi barem djelomično automatizirati proces koristeći Excel proračunsku tablicu i neke formule nizova. Formule bi tražile koordinate, pomnožile ih s odgovarajućim faktorom korekcije i vratile ih natrag. Excel je vrlo zgodan alat za takve stvari, kao i za mnoge takve slične radnje.

Ipak, postoji bolji način. Pomoću računalnog programa G-Wizard Editor. To ima mogućnost pretvorbe jedinica i automatizirat će gotovo sve. Ako razmislite o tome, pretvorba jedinica uvelike je stvar skaliranja koordinata. GW Editor ima reviziju “translate” koja može raditi pomake, skaliranje i rotaciju.

Online Tečaj Programiranja G Koda

Prijavi se na online tečaj CNC programiranja putem email-a i prvih 10 lekcija ide BESPLATNO!


We respect your email privacy

Dali vam je članak bio koristan?

Komentiraj

oNLINE TEČAJ CNC PROGRAMIRANJA

Prijavite se na online tečaj CNC programiranja putem email-a, i prvih 10 lekcija dobivate BESPLATNO!